Leirit leireilty ja kisakausi alkaa

Kirjoittanut Mikko Knuuttila 6. huhtikuuta 2016, klo 16.21

Helmi- ja maaliskuu on mennyt täysin suunnitelmien mukaan eteenpäin. Jämillä oli Nouskin leiri, tuli vietettyä mahtava hiihtoviikko Syötteellä, hiihdin Birkebeinerrennetin ja kisakunto viimeisteltiin kevätleirillä Ahvenanmaalla sekä Paraisilla.

Syöte

Olen käynyt tähän asti pohjoisen hiihtoleireillä Äkäslompolossa, Levillä ja Rukalla, mutta tällä kertaa suuntana oli Syöte, joka osoittautui aivan mahtavaksi lopputalven hiihtopaikaksi.

Iso-Syötteen päältä

Maisemaa Iso-Syötteen päältä

 

Kelit helli ja rakentavaa harjoittelua tuli tehtyä pitkien lenkkien ja reippaasti juostujen VK-harjoitusten avulla. Pikku-Syötteen ja Iso-Syötteen mäkisten nousujen avulla juoksulenkit olivat vähän normaalia lajinomaisempia.

Syötteen saldo: Hiihtoa 273km, juoksua 47km

Syötteen jälkeen käväisin myös juoksemassa Inov-8 Trail-Cupin järjestäjien pitämän Winter Cross Run -polkujuoksukilpailun, jossa rennon reippaalla juoksulla irtosi voitto, vaikka menossa oli itselle tähän asti kilometrimääriltään kovin juoksuviikko. Aikaa 14,4km reittiin käytin 54:56, mikä tarkoittaa n. 3:48 min/km kilometritahtia.

Winter Cross Runissa

Kelikin oli kohdillaan! Kuva: Iida Savolainen

Birkebeinerrennet

Birkenin 54km pitkän hiihtokisan olen hiihtänyt kerran aikaisemmin ja silloin se vakuutti mäkisellä reitillään ja huikealla tunnelmallaan. Uskon, että Birkebeinerrennet on todella kehittävä harjoitus suunnistajalle, sillä alun 15km on pelkkää nousua tuntureille ja sen jälkeen pitää jaksaa vielä lähes 40km maaliin saakka.

Keli oli aurinkoinen, mutta  lämpimämpi kuin edellisillan ennuste antoi ymmärtää. Pitovoitelu pelasi onneksi ensimmäisen 20km, jonka jälkeen pidot taisivat kulua pois tai eivät vain toimineet loppumatkasta, minkä takia lopun nousut menivät haarakäynniksi, ja luistokin katosi. Hyvä harjoitus siitä kuitenkin tuli, mutta vähän jäi myös hampaankoloon. Ehkä sinne täytyy taas joku vuosi mennä...

Birkebeinerrennet: 54km / 3:42

Kevätleiri

Nouskin kevätleiri oli tänä vuonna kaksiosainen. Ensin olimme to-to Ahvenanmaan puolella suunnistamassa sulilla kallioilla ja sitten leiri jatkui to-su Paraisilla, jonne saimme muutaman seurakaverin porukkaan lisää.

kevätleirin treenejä

Perustekemistä tuli hiottua leirillä

 

Konseptit leireillä olivat aika normaaleja: Mahdollisimmin paljon suunnistusta, mieluiten myös lamppu päässä. Leirin kovien otatusten perusteella ainakin Eetulta ja Villeltä on lupa odottaa kovia tuloksia tänä kesänä! Pojat näyttivät eleettömän sujuvaa suunnistamista paikoin.

Omalla kohdalla varsinkin yösuunnistus tuntui sujuvan hyvin ja maltti riitti sujuviin suorituksiin yhteislähtöharjoituksissakin. Päivällä virheitä tuli helpoissakin paikoissa kun vauhti nostettiin lähelle kisavauhtia. Eiköhän se tästä tosin ala sujumaan parin kisan jälkeen!

Tehtyjä suunnistustreenejä voi katsella Nouskin kartta-arkistosta

Nyt tätä harjoituskautta on edetty 20 viikkoa ja lukemat näyttävät tältä:

  • Juoksua+suunnistusta 1769.3km (vuonna 2015 samalta jaksolta 1675.5km)
  • Hiihtoa 1219,4km (vuonna 2015 samalta jaksolta 816.5km)
  • Tunteja 285h (vuonna 2015 samalta jaksolta 234,5h)

Määrät ovat siis nousseet aika paljonkin joka asteikolla.

Kauden avaus

Vuoden ensimmäiset kisathan olivat POM:ssa, mutta varsinainen kotimaan kisakausi alkaa Kevätyön Viestissä ja Saaristorasteilla. Kevätyön Viesti on aikaisemmin ollut perinteinen viestikisa, mutta tänä vuonna se jostain kumman syystä juostaan konseptilla, jossa kaikkien joukkueiden juoksijat lähtevät yhteislähdöllä ja juoksijoiden ajat lasketaan yhteen. Tämä harmittaa itseäni (ja näköjään aika montaa muutakin), sillä laadukkaiden viestien määrä on vähentynyt vuosi vuodelta. Onneksi perinteikäs viestiseura Angelniemen Ankkuri kuitenkin pitää viestikulttuuria yllä ja järjestää Keväisen yöviestin Triomilan huhtikuun lopussa :)


Menossa mukana


Nouski

A. Lamminmäki Oy

Kaukomaalaus Oy

Ocio Oy