Kiireinen talvi

Kirjoittanut Mikko Knuuttila 22. toukokuuta 2019, klo 16.56

Mennyt talvi sekä harjoitusjakso oli aika erilainen moneen edelliseen harjoituskauteen nähden. Jo ennakkoon oli tiedossa, että diplomityö ja siihen liittyvä työnteko sekä töissä että vapaa-ajalla vähentäisi hieman käytettävän ajan määrää. Lisäksi olimme päättäneet, että harjoitusmääriä voisi tuntien osalta muutenkin vähentää, jolloin saisimme suorituskykyä paremmaksi ja toivottavasti tasonnoston samalla. Alkaahan tässä jo olla ikävuosiakin sen verran, että hyviä tuloksia olisi haettava.

Unen määrästä ei kuitenkaan voinut missään tapauksessa tinkiä, joten harjoitukset piti tehdä inhimilliseen aikaan mutta tehokkaasti. Työpaikkani onneksi on joustava, joten sain tehtyä joka päivä kaksi treeniä fiksuina aikoina. Treenit olivat lähes aina juosten, eikä näin ollen hiihtokilometrejä tullut kuin piirikunnallisen kuntoilijan määrien verran. Tuntimäärät välillä marraskuu-huhtikuu tippuivat n. 20% viime vuoteen nähden mutta juoksukilometrit taas nousivat n. 25%. Talven VK-vedotkin säilyivät oikeasti rakentavina koko talven, eikä niissä hätäilty MK:n puolelle, kuten monesti aiemmin.

Jo helmi-maaliskuussa huomasin, että fyysisellä puolella on menty eteenpäin taas reilun askeleen verran. Myös maaliskuun mattotesti ja muutamat pitkät VK-treenit tukivat tätä. Mutta miten suunnistus lähtisi käyntiin? Leiritin aika vähän talven aikana ulkomailla diplomityön takia, mutta täsmäleiri Göteborgiin ja 2 viikon Norjan ja Ruotsin leiri antoivat todella hyvät eväät kauden alkuun. Tuntui, että olin valmiimpi kuin aiemmin.

FinnSpring

Mulla ei ole vielä alla yhtään maajoukkue-edustusta. Tavoitteena se on ollut, mutta suorituksenhallinta tai taito ei ole siihen riittänyt. Ympyröin ennen kauden alkua kalenterista Suomessa kesäkuussa juostavan maailmancupin osakilpailun, jonka maastomatkoille katsastuksena toimivat FinnSpringin pitkä matka ja Prisma-rastien keskimatka. Miehiä näille matkoille valitaan kahdeksan.

FinnSpring2019
Happea sisään FinnSpringissä. Kuva: Seppo Väli-Klemelä

FinnSpringin pitkä matka on kuitenkin se, missä mennään omilla vahvuuksilla. Ja hyvinhän se meni. Lataus osui kohdilleen ja vedin koko 16km radan suunnistus edellä. Ja vaikka fyysisesti sattui heikko päivä, en antanut sen vaikuttaa hommaan, vaan koitin vain latoa menemään. Loppusijana 7, suomalaista kuudes. Vain muutama sekunti neljänteen suomalaissijaan sekä vain reilu minuutti toiseksi sijoittuneeseen seurakaveri Eetuun. Kisa meni siis tilanteeseen nähden täysin nappiin.

10mila

Kevään ekassa suurviestissä, 10milassa olin taas aloittajan tontilla. Ei mikään mielipaikka, mutta siellä juostaan, mihin valmennusjohto laittaa. Aiempiin kertoihin nähden olin yllättävän levollinen. Harvoin tulee vielä tuntia ennen starttia kirjoitettua lopputyötä tietokoneen ääressä. Kun startti pamahti, oli sateen takia aika pimeää jo heti alusta. Osuuden aikana säntäilin siellä täällä tuttuun tapaan, mutta juoksukapasiteetti antoi tehdä varmistavia valintoja ja sain alunkin sekoilun jälkeen kärkiletkan nopsaan kiinni.

25 minuuttia ennen vaihtoa lamppu kuitenkin napsahti pois päältä ja jouduin vetämään loppuradan varavalolla. Se meni kuitenkin ihan hyvin ja tulin vaihtoon sijalla 19, minuutin kärkeä perässä ja oman loppuhajontaletkan kärjessä. Unelma kärjessä vaihtamisesta siirtyi taas hamaan tulevaisuuteen. Loppusijoitus meillä oli 26, mikä oli ehdottomasti pettymys. Jostain syystä pitkän yön jälkeiset osuudet aiheuttivat taas turhan paljon hankaluuksia.

Loppukevät

Toukokuu täyttyi taas polkukisoista ja pikkukansallisista. Alkukuun osalta kisakalenterissa ei ollut mitään tärkeää, joten siihen aukesi mainio paikka perusharjoittelulle. Tuttuun tapaan tiistait menivät Trail Cupeissa, jotka ovat olleet vuodesta toiseen itelle ehdottoman hyviä maksimaalisen hapenoton treenejä. Lisäksi oon koittanut tehdä taidollisesti ehjiä suunnistustreenejä hyvissä maastoissa ja hyvillä kartoilla. Diplomityönkin laitoin palautukseen viikko sitten ja näillä näkymin saisin DI:n paperit ulos kuukauden päästä. Huomattava helpotus arkeen, voin kertoa.

Katsastusten toinen osa on reilun viikon päästä, jonka jälkeen nähdään, että riittikö rahkeet maailmancupiin. Jos ei, niin uutta matoa koukkuun MM-katsastuksissa ja toisen maailmancupin katsastuksissa. Toivottavasti se joskus sitten nappaa.

Ja onhan tuossa vielä Jukolakin tulossa. Sitä tosin kerkeää spekuloida sitten aikanaan.


Menossa mukana


Nouski

A. Lamminmäki Oy

Kaukomaalaus Oy

Ocio Oy