Talvisuunnistusta

Kirjoittanut Mikko Knuuttila 16. helmikuuta 2016, klo 18.57

Olen tähän asti välttänyt kahta asiaa talven harjoittelussa, lumihangessa suunnistusta sekä nastalenkkareita. Molempiin on tullut vähän muutosta aikaisempiin talviin, sillä ensimmäistä kertaa elämässäni hommasin itselleni nastalenkkarit ja kunnon lämpösukat!

Olin aikaisemmin juossut jäisillä teillä normaaleilla lenkkareilla, eikä pitoa ole juuri ollut. Olin aina luullut, että nastalenkkarit olisivat jonkinlaiset jäykät mohlot, joilla ei olisi minkäänlaista tekemistä normaalin juoksemisen kanssa. Näin asia kuulemma joskus olikin, mutta hommaamani VJ:n Sarvat muuttivat mielipiteeni. Aivan mahtava pito peilijäällä ja kenkien rakennekin on normaaliin juoksuun hyvä.

Toinen hankintani oli uudet lämpösukat. Vanhat kumisukkani menivät kulumakohdista  rikki ja olivat inhottavan oloiset märkänä, en osannut silloin haaveillakaan paremmasta. Kuulin kehuja Sealskinz Thin Mid Length Sock -lämpösukista ja hankin semmoiset. Otin ne heti käyttöön AV-suunnistusvedoissa, jotka vedettiin lumisessa ja märässä metsässä. Jalat tuntuivat koko treenin kuivilta, vaikka tuli juostua ojanpohjia pitkin. Kyllä nyt uskaltaa kahlata hangessakin!

Kyseiset sukat saa ostettua Kestävyysurheilu.fi:n verkkokaupasta.

Portugal-O-Meeting 2016

Talven treenien piristyksenä oli kisamatka Portugaliin. Edellisvuosista poiketen en mennyt helmikuussa varsinaiselle harjoitusleirille, vaan keskityin määräharjoitteluun Suomessa. Kisoja varten tein paria viikkoa aikasemmin muutaman kovan treenin putken, jollaisia ei leirien lisäksi ole talvisin tullut aiemmin tehtyä. Suorituskyky oli siis kohtuullisella tasolla, vaikkakaan terävintä kisakuntoa ei otettu esiin vielä näin aikaisin. Sarjana toimi ME (Men Elite), joka oli huonompi kahdesta eliitti-sarjasta. Sain viime kaudella niin vähän WRE-pisteitä (World Ranking Event), ettei asiaa ollut parempaan MSE-sarjaan (Men Super Elite), jossa oli kisaajia aivan maailman terävimmästä kärjestä lähtien.

Monsanto
Välillä kelit hellivät, tässä Monsanton linnan luona. Kuva: Vesa Taanila

POM päivä 1, 7,5km keskimatka

Kisa oli talven ensimmäinen oikeasti kovavauhtinen suunnistus, joten sujuvuuden puutteet olivat ennustettavissa. Kun sain kartan käteen, kiidin kuin varsa kevätlaitumilla ja suunnistusvirhettäkin tuli sen mukaisesti. Kroppa oli muutenkin tukossa edellispäivän pitkästä matkustuksesta, ja näin ollen eroa tuli kärkeen paljon. Maasto oli ihan kiva, jälkeenpäin harmittaa tosi paljon ne kaikki idioottimaiset virheet, joita tuli tehtyä helpoillakin rasteilla. Rasteja tosin oli lähes 30, minkä takia rata näytti lähinnä rastinottoharjoitukselta.

POM päivä 2, 7,0km keskimatka

Maasto vaihtui toiseen päivään ja tällä kertaa oli tiedossa vähän teknisempää mutta myös hauskempaa maastoa. Rasteja oli tällä kertaa tasan 30, joten rata näytti edelleen aika säksätykseltä. Tämä kisa meni vähän jo paremmin ja suunnistuksessa alkoi paikoitellen näkyä sujuvuuden piirteitä. Virheitä tuli silti n. 3min ja jäin jopa 2,5min Veskuun, joka teki myös muutaman virheen.

POM päivä 3, 13,8km WRE pitkä matka

Kolmannen päivän kisa oli "rastiviikon" pääkilpailu, sillä siitä oli jaossa näitä WRE-pisteitä, joiden takia tänne pääasiassa tultiinkin. Kun sain kartan käteen, tajusin, että kilpailu tulee olemaan todella raju. Odotin 80-90min kilpailua, mutta jopa Thierryllä meni lähes samaan rataan 1h35min. Itselläni matka ei alkanut mutkitta, sillä olin tehnyt 6. rastille mennessä jopa yhteensä 12min virhettä. Suunnistustaito ja maltti 1:15000 -mittakaavaisella kartalla olivat täysin talviunessa, ja vasta näiden virheiden jälkeen maltoin pysähtyä lukemaan kartan pientä tihrustusta paremmin. Loppu meni jo vähän paremmin, ja aikaa kului koko rataan 2h14min, mikä on kuitenkin aivan liikaa. Sijoitus oli silti omassa sarjassa 7., joten ei tainnut muillakaan olla helppoa. Töitä on silti tehtävä, sillä tällä tasolla virheitä ei saisi tehdä lainkaan ja tuntuu että itselle niitä tulee kiireessä aivan liikaa.

POM päivä 4, 13,9km pitkä matka takaa-ajona

Viimeisen päivän kisaan lähdettiin takaa-ajona edellispäivien tulosten, joissa olin 7., perusteella. Lähdin noin 15min johtavan perään. Rata meni tällä kertaa 2. ja  3. päivän maastojen lisäksi myös täysin uudessa maastonosassa. Nyt virhettä ei tullut kuin n. 4min, joten parannusta edellisiin päiviin oli huomattavissa. Fyysisesti olo oli hyvä, vaikka edellisen päivän kisan jälkeen kroppa oli tosi sekaisin. Tulin lopulta maaliin 5. ja olin päivän osuusajoissa 6., mikä oli ihan hyvä suoritus muihin päiviin verrattuna.

POM päivä 4

4. päivän takaa-ajossa. Kuva: Joaquim Margarido

Kisaviikosta jäi kuitenkin vähän huono maku suuhun suunnistuksen epäsujuvuuden takia. Se kuitenkin tulee parantumaan kevään kisoihin kunhan kisavauhtisia suunnistussuorituksia tulee lisää. Fyysisesti kroppa toimi kuitenkin juuri niin kuin pitikin ja kehityksen edellistalveen huomasi selvästi. Palauduin kisoista tosi hyvin ja pitkän matkan kisavauhti tuntui tosi helpolta. Keskimatkaan vaadittavaa viimeistä vaihdetta ei löytynyt, tosin eipä sitä tässä vaiheessa kautta tarvikaan.

Jämi42 ja Nouskin leiri

Arki Suomessa jatkuu launtaina 20.2. järjestettävän Jämi42-hiihtojuhlan parissa! Jämille satoi viime hetkellä paljon lunta ja kisat järjestetään priimoilla laduilla. Siinä samassa Nouskilla on leiri ja tiedossa on yösuunnistusharjoittelua, hiihtoa, hyötykuntopiiriä talkoiden parissa sekä mahdollisesti perinteikäs 18km Jämin testijuoksu.

Täältä Jämi42:n sivuille!


Menossa mukana


Nouski

A. Lamminmäki Oy

Kaukomaalaus Oy

Ocio Oy