Kevätkausi - suorituksia laidasta laitaan

Kirjoittanut Mikko Knuuttila 23. toukokuuta 2017, klo 17.12

Lähes kaikki ennen kisakautta meni kuin suunniteltiin: marraskuussa tuli levättyä hyvin edellisen kauden rasitukset pois, harjoitusinto kasvoi, talven treenit menivät hyvin, sairastumisia ei ollut, vammoja ei ollut, määrät nousivat ja tuli nukuttua sekä levättyä entistä enemmän. Keväältä oli lupa odottaa ihan hyviä tuloksia, mutta tuloskunto vaihtelikin koko kevään ajan.

Huhtikuun alussa Billnäsin keskimatkalta tuli ilman suurempaa maastoharjoittelua kelvollinen 3. sija ja Kevätyönviestissä juostiin Viron leirin päälle Aleksin ja Eetun kanssa hienosti toiseksi. Itsellä tuntui aloitusosuudella olevan ns. "syklissä löysää", kuten hiihtomaajoukkueen sprintterit usein toteavat. Juoksu maastossa tuntui tosi helpolta, happi kulki ja koneesta sai hyvin irti.

Sitten alkoivat vaikeudet ja päivittäinen vire vaihteli tosi paljon. Silja-rasteilla järjestetyn Huippuliigan keskimatkalla tuli siedettävä 22. sija hyvän taidollisen suorituksen ansiosta, mutta fyysisesti tuntui tosi vaikealta. Pohjanoteeraus oli kuitenkin kevään tärkeimmän pitkänmatkan kisan, FinnSpringin, 35. sija, vaikka edellisen päivän FinnSpring-viestissä oli vielä ollut huippukulku. 10milassa kuitenkin oli taas kelpo tekemistä ja joukkueen sijoitus oli lopulta 15., mikä tuli aikalailla perussuorituksella. Omalla 7. osuudella oli vielä pimeää, mutta suoritus oli suhteellisen eheä ja sain nostettua 3 sijaa.

FinnSpringviesti
Välillä kulkikin. FinnSpring-viesti, Nouski lopulta sijalle 4. Kuva: Touho Häkkinen

 

Toukokuun alussa keskityin taas enemmän peruskestävyysharjoitteluun. Kuun toisena viikonloppuna juostiin MM-katsastukset Virossa, missä keskimatkalta otin 16. sijan ja pitkällä matkalla olin 11. Nämä olivat kevään vireeseen nähden kelvollisia tuloksia ja tiesin, että kyllä kunto on olemassa, sillä paikoin tekeminen oli fyysisesti jopa hyvää.

Viime viikonloppuna juostulle SM-keskimatkalle asettamani tavoitteet kuitenkin murenivat kisaviikon perjantaina, kun valmistavassa harjoituksessa Pohjois-Ponsan maastossa nilkka meni ympäri. Pettymys oli suuri, mutta sitä lievensi se, että kolme seurakaveria juoksivat sunnuntaina SM-tuloksissa 12 joukkoon! Eetu oli 6., Vesa 10. ja Aleksi 12.

Mutta miksi vire vaihtelee niin paljon? Olemme asiaa spekuloineet useana keväänä ja vasta nyt olen aloittanut selvitellä paremmin. Mahdollisista syistä todennäköisimpiä ovat allergia tai jokin hengitystiesairauksiin viittaava. Vire on yleensä ollut parhaimmillaan yöllä (viestien yöosuuksilla), jolloin on kosteaa tai sateisina päivinä. Pahimpina päivinä taas happi ei ole liikkunut ja hengitys on vinkunut. Perheessäni kaikilla muilla on astma, joten sitä ei sovi sulkea vaihtoehdoista ja se tuleekin testattua lähiaikoina.

Kesä

Nyt kun kevään kaikki tärket kisat on juostu, koittaa kesä, joka suunnistajalle tarkoittaa Jukolan Viestiä, rastiviikkoja sekä perusharjoittelua kohti syksyn tärkeitä kisoja.

Jukolaan Nouskilla on laittaa 7 kovaa veljestä ja tavoitteena on päästä kymmenen parhaan joukkoon. Enossa juostava viesti tulee olemaan yön pimeydessä haastava ja virheettä tuskin mikään joukkue selviää. Heinäkuussa juoksen Tampereella pidettävän Fin5-rastiviikon ja lisäksi kesäohjelmaan kuuluu pari pohjoisessa pidettävää leiriä. Eiköhän sitä syksyllä olla taas hyvässä tikissä.


Menossa mukana


Nouski

A. Lamminmäki Oy

Kaukomaalaus Oy

Ocio Oy