Leireily aloitettu

Kirjoittanut Mikko Knuuttila 19. tammikuuta 2017, klo 11.25

Edellisen kirjoituksen aikoihin olin viettämässä hiihtoleiriä Ylläksellä. Olen viettänyt samanlaisen leirin nyt kolmena syksynä peräkkäin, mikä luo aina pientä sisäistä painetta harjoitusmäärien ja -laadun nousujohteisuuteen edellisvuodesta. Tänäkin vuonna kiristimme Räsäsen Markuksen ja Parkkisen Villen kanssa harjoittelua napsun verran tiukemmaksi viime vuodesta, mutta pysyimme kuitenkin edelleen poissa ylilyönneistä. Hiihtolenkkimme olivat lähinnä pitkiä mummohiihdon tasoisia hiihtelyjä mutta kovemmat mäkitreenit tulikin mentyä sitten kovempaa. Leiri meni hyvin ja rakensi taas kerran fyysistä sekä henkistä pohjaa pimeän talven harjoittelua varten.

Joulukuussa tuli ennen joulua panostettua juoksupitoiseen harjoitteluun, sillä hiihtokelejä Tampereella ei suuremmin ollut Kaupin lyhyttä tykkilatua lukuunottamatta. Koko kuukauden oli hieman odottava fiilis joulun jälkeistä etelän leiriä kohden. Torreviejaan sitten suuntasimmekin joulukuun 27. päivä avopuolisoni Iidan sekä juoksijakaverini Siikaluoman Martin kanssa.

Saavuimme Torreviejan kämpille neljän aikaan yöllä ja pidimme suosiolla seuraavan päivän kevyenä ja lähinnä lenkkimaastoihin tutustumisena. Leirin tarkoitus oli pääasiassa saada paljon hyviä juoksikilometrejä hyvin palautuneena ja hyvällä alustalla. Kävimme myös juoksemassa kaksi lähellä järjestettyä katukisaa ja VK-treenit tuli muuten tehtyä eräällä juoksijoiden suosimalla hiekkasuoralla yhtä rataharjoitusta lukuunottamatta. Vaikka leiri oli pääasiassa juoksuleiri, en kuitenkaan malttanut olla täysin suunnistamatta ja kävinkin tekemässä 5 harjoitusta lähellä sijaitsevissa Guardamarin dyynimaastoissa, osa niistä Kalevan Rastin jätkien mukana.

Juoksuhommia

Kelit oli hyvät. Huhtalan Pasista sai seuraa moniin lenkkeihin.

Leiri onnistui kokonaisuudessaan hyvin. 18 treenipäivään mahtui 437km juoksua, sisältäen kevyen juoksun lisäksi kaksi kovavauhtista kisaa ja viisi muuta hyvää reipasta/kovaa harjoitusta hyvällä alustalla. Torreviejasta löytyi myös suomalainen urheiluhieroja, jonka luona kävimme pari kertaa huoltamassa lihaksistoa. Lähes joka yö tuli nukuttua hyvät yöunet ja aamulla oli hyvä fiilis lähteä tekemään päivän pääharjoitusta. Reissun aikana tuli myös luettua kaksi urheilijaelämäkertaa lisää, Pekka Vasalan "Mitalin toinen puoli" ja Juha Väätäisen "Kierros vielä". Tykkään lukea näitä suomalaisten (kestävyysurheilijoiden) elämäkertoja ja pyrinkin aina oppimaan niistä joitain uusia asioita koskien fyysistä tai henkistä valmentautumista. Näistä monista teoksista saattaa olla jotain hyötyä sitten aikanaan, kun itse alan valmennustouhuihin.

Palasimme leiriltä sunnuntaina 15. tammikuuta ja parin kevyen päivän jälkeen aloittelin taas harjoittelun normaalilla rytmillä. Tammi- ja helmikuun vaihde ei kovin hektistä matkustusaikaa ole, sillä seuraava ulkomaan matka on vasta helmikuun lopun Portugalin leiri, jossa juoksemme myös neljän kilpailun Portugal'O'Meetingin. Sieltä palaammekin juuri sopivasti Lahden MM-hiihtojen viimeisille kisapäiville, joihin aiomme mennä kannustamaan suomalaisia joko naisten 30 kilometrin tai miesten 50 kilometrin kisaan. Olin paikalla isäni kanssa myös vuoden 2001 kisoissa, joista ei tosin pienen pojan muistoihin jäänyt kuin kova väentungos ja kisamakkara. Tänä vuonna toivottavasti saamme kotikisoista uusia iloisia muistoja ja lisäksi erityisesti toivon, että Jämin oma poika Rise pääsee omissa hiihdoissaan pitkälle asti!


Menossa mukana


Nouski

A. Lamminmäki Oy

Kaukomaalaus Oy

Ocio Oy