Kausi vaihtui - periaatteet ei

Kirjoittanut Mikko Knuuttila 30. marraskuuta 2016, klo 18.29

Viime kausi meni hieman kaksijakoisin fiiliksin. Fysiikka kehittyi testien mukaan hyvin, mutta tuntuu, etten saanut ulosmitattua kisoissa kaikkea, mihin uskoin pystyväni.

Keväällä vedin ehkä Ahvenanmaan leirin liian kovaa, enkä saanut virettä siihen kuntoon Finnspringiin kuin olisin halunnut. Toukokuussa 10milassa taasen oli huippukunto, Trail Cupeissa ajat paranivat viime vuodesta ja suunnistuskisoissa suorituksetkin alkoivat olla hallittuja. SM-keskimatkan finaalissa toisaalta makseltiin oppirahoja hyvin menneen karsinnan jälkeen ja lopputuloksena luultavasti hätäisin ja surkein suoritus koko kautena.

Jukolassa melkein mokasin aloitusosuuden mutta kulkupäivän ansiosta sain paikattua tappioita ja Karppisen Aleksin kelatessa kärjen kiinni, ei sillä ollut enää niinkään väliä. Ainakin sain kelpo opetuksen viestisuunnistuksesta. MM-katsastuksissa keskimatkan kisa meni huonosti, mutta pitkä matka oli fyysisesti hyvä ja olin juoksemassa hyvää sijaa, kunnes taas hätäily sai vallan ja mokasin senkin, sijan kuitenkin ollessa ihan kelvollinen. Tavoitteena oli päästä opiskelijoiden MM-kisoihin, mutta se ei täyttynyt.

Kesän harjoittelu meni aika lailla nappiin ja O-Ringen -rastiviikollakin tuli hyviä juoksuja sekä taidollisesti että fyysisesti. Elokuun alussa kaatuminen ja polven lyöminen rajoittivat hieman harjoittelua ja valmistautumista kauden pääkisaan, SM-pitkiin, mutta sain kuitenkin lähes kokonaan tehtyä suunnitellun ohjelman mukaiset harjoitukset. Syyskussa SM-pitkille oli odotukset juosta 10-sakkiin ja karsinnan 4. sija omassa ryhmässä isojen virheidenkin jälkeen antoivat odottaa hyvää tulosta finaalista. Siellä kuitenkin juoksin laiskasti ja varmistellen, eikä loppusija 19 tyydyttänyt lainkaan.

SM-viestissä tavoitteenamme oli olla taas mitalitaistossa loppuun asti ja pääsinkin ankkuriosuudelle hyvissä asemissa. Yleisörastilla olin vielä hopeataistelussa, mutta lopun hajonnan ja isomman virheen takia tipuin kärkiletkan viimeiseksi ja tulin maaliin sijalla 8., mikä ei tyydyttänyt odotusten ollessa suuremmat. Koska SM-yö jäi väliin Euromeeting-reissun takia, oli loppukauden fokus käännetty Pinsiön SM-erikoispitkille. Siellä sitten menikin kaikki nappiiin.

Kauden 2016 harjoittelumäärät lukuina:

 • Yhteensä 624h
 • Juoksua/suunnistusta/vaellusta 5100km / 484h, josta suunnituksen osuus 1180km /126h
 • Hiihtoa 1220km / 109h
 • Lihaskuntoa (pääosin pitoja ja fyssarin antamia jumppia, joista kaikkia ei edes merkattu) 18h
 • Muuta (crossari, pyöräily, yms.) 15h

Harjoituskauden 2017 periaatteet:

 • Rakentava harjoittelu mielessä
 • Hiihdolla ja metsätöillä sitkeä keskivartalo
 • Mäkiä on kestettävä
 • Yläalueen kehittäminen, polkukisat tukevat tätä
 • Määrät nousevat edelleen
 • Juoksun helppouden kehittäminen
 • Palautuminen lepäämällä rohkeasti ja tarpeeksi usein

Näillä mennään. Tällä hetkellä olen toteuttamassa useampaa yllä olevaa periaattetta hiihtoleirillä Äkäslompolossa. Joulun jälkeen tiedossa on 3 viikon leiri Torreviejassa, jossa matkaseurana on mm. Suomen kärkipään juoksija ratamatkoilla. Siellä sitten koitetaan kehittää juoksun helppoutta..


Menossa mukana


Nouski

A. Lamminmäki Oy

Kaukomaalaus Oy

Ocio Oy