Syksyn mittelöt

Kirjoittanut Mikko Knuuttila 21. syyskuuta 2016, klo 14.33

Kesän perusharjoittelun jälkeen syksyn SM-viikonloput saapuivat. Suunnistuksen kisakausi on siitä jännä, että pitää olla kunnossa periaatteessa koko kevään ja syksyn ja jos on vielä paria napsua kovempi kaveri niin vielä kesälläkin arvokisoissa. Syksyn kuntoa on rakennettu nyt koko kesän ja fiilikset olivat ihan hyvät elokuun ja syyskuun vaihteessa.

SM-pitkä

Kauden pääkisa oli ehdottomasti Kirkkonummella juostu SM-pitkä, jossa tiedossa oli pitkä kisa hienossa Meikon erämaassa. Karsinnassa tuloksena oli oman karsintalohkon 4. sija, kun kaikissa viidessä lohkossa oli noin 50 juoksijaa ja 10 pääsi jokaisesta jatkoon. Tein puolessa välissä rataa isot virheet ja aloin pelätä, että tipun jatkosta. Onneksi siihen asti oli väliaikojen mukaan ainakin mennyt hyvin ja ne virheet eivät montaa sijaa pudottaneet. Kroppa toimi tosi hyvin ja olin myös aika sujut 1:15000-kartan kanssa, olihan sillä mittakaavalla tullut tahkottua O-Ringenillä runsaasti.

Sunnuntain finaaliin valmistauduin tuttuun tapaan Taffelin poimusipseillä (ei maksettu mainos), sillä ne eivät olleet ainakaan tähän päivään asti pettäneet kertaakaan ennen pitkän matkan kisaa. Myös Karppiselle ja Savolaiselle mehustelin tätä keinoa ja se tuotti ainakin tuolla kertaa hyvän tuloksen. Lauantai-iltana tuli myös käytyä perjantain tapaan Siuntion kylpylän allasosastolla rentoutumassa.

Finaalissa radalla oli pituutta yli 16 kilometriä ja se johti märkien soiden takia reilusti ylimittaiseen kisaan. Mulla kisa alkoi vähän heikosti, sillä vaikka pitkällä 1-2 välillä otin kelvollisen reitinvalinnan, olin liian passiivinen matkavauhdissa ja tein vielä reilun minuutin rastinottovirheen rastille. Sen jälkeen suunnistus sujui ihan hyvin mutta meno oli edelleen liian passiivista, en tiedä miksi lepsuilin rastiväleillä niin pahasti, mutta kovempaa vauhtia olisi pitänyt pitää ja siihen olisi kyllä ollut reserviä. Tokavikalle rastille tein vielä reilun 2min virheen ja putosin maalissa finaalin sijalle 19. Pettymys oli läsnä, sillä odotin taistelevani tällä hetkellä sijasta kymppisakkiin. No, se taso taitaa kuitenkin olla vielä tämä, eikä auta kuin jatkaa harjoittelua. Onneksi kuitenkin seurakaveri Eetu juoksi kisan neljänneksi ja oli vielä 10km kohdalla kiinni mitalissa! Tämä juoksu vielä siivitti Eetun paikkoihin Euromeetingiin ja maailmancupin finaaliin!

SM-viesti

Viestijoukkueet karsittiin SM-pitkillä ja manageri valitsi ykkösjoukkueelle järjestyksen Aleksi-Dima-Eetu-Mikko. Viime vuodelta oli puolustettavana pronssimitali ja tällä nelikolla aateltiin sen olevan mahdollista. Oma ankkuriosuus vähän arvuutti siinä tilanteessa, jos siellä lähtee suurikin joukko maajoukkuemiehiä samaan aikaan.

Aloitusosuudella Karppinen teki varmaa työtä ja tuli kärkiletkassa vaihtoon. Dima jatkoi hyvin viestiä ja nosti Nouskin tokaksi. Eetu tuli kolmantena vaihtoon kolmososuudelta ja päästi mut Paimion Rastin ankkurin kanssa samaan aikaan matkaan. Taakse lähti Pyrintö, OK Trian, Angelniemen Ankkuri ja Kalevan Rasti.

Matka taittui yleisörastille asti ihan hyvin, ainoastaan parin minuutin virhe 4,4km online-rastille, jossa tosin moni muukin joukkue pyöri. Loppulenkillä mulle sattui Portinin ja Simosasin letkassa tyhjä arpa ja menin alempana olleelle hajontarastille yksin. Lähtiessäni kolmanneksi vikalle rastille, en nähnyt kuin Kalevan Rastin selän edessäni 150m päässä ja sijana tuossa kohtaa oli 5. Tokavikalle laskeutuessani rinnettä pitkin, vedin vielä 100m ohi oikealta ja tein minuutin virheen. Kun pääsin rastille, vastaan tuli kolme ankkuria ja maalissa joukkue tippui näin ollen sijalle 8. Eipä sekään nyt ihan nappiin mennyt, sillä mahdollisuuksia olisi ollut mitalitaistoon asti jos päivän vire ja taito olisivat olleet kohdillaan. No, ensi vuodeksi päätettiin, ettei olla näin huonoja lopussa!

Kunnon testaus

Kehittymisen seurantaan on ollut hyvä käydä juoksemassa erilaisia testejä. Viime vuonna kävin juoksemassa ekaa kertaa 10km AV-maastotestin, jossa meni aikaa n. 51:20. SM-pitkän jälkeisenä torstaina samassa testissä meni 47:32, enkä jäänyt Pyrinnön Elias Kuukasta kuin 30 sekkaa. Varsinkin jaksavuudessa huomasi parannusta viime vuoteen, sillä nopeimman ja hitaimman kierroksen ero ei ollut kuin 15 sekuntia.

Toinen testeistäni on Jyränvuorella 3km ylämäkitesti, jossa nousua tulee yhteensä n. 130m. Aloitin juoksemaan testiä viime vuoden joulukuussa, tulokset ovat olleet tällaiset:

  • 15.12.2015: 11:32
  • 13.04.2016: 11:07
  • 20.05.2016: 10:58
  • 15.09.2016: 10:34

Viimeisimmällä kerralla mukana oli myös Eetu, joka lopun mäessä voitti otatuksen loppuajalla 10:32. Olisi mukava käydä siellä joskus isommallakin porukalla, niin näkisi vertailuaikoja muihin.

Baltian leiri

Huomenna lähdemme Karppisen kanssa O-M Taivaisen & co matkaan kisaamaan ja leireilemään Latviaan sekä Viroon. Latviassa juostaan Euromeeting-kisat, jossa pääsee ottamaan esimakua 2018 vuoden MM-kisojen tyyppimaastoista. Lisäksi viikon päästä niistä juoksemme Suunto Games -kilpailuissa Virossa. Näiden kahden viikonlopun välinen aika kuluu Otepäässä ensi vuoden MM-kisojen harjoitusmaastoja tahkoten. Hauska nähdä vähän Baltian maiden maastoja, sillä siellä ei ole tullut suunnistettua lainkaan.


Menossa mukana


Nouski

A. Lamminmäki Oy

Kaukomaalaus Oy

Ocio Oy