Jukola ja juhannuksen katsastukset

Kirjoittanut Mikko Knuuttila 28. kesäkuuta 2016, klo 16.11

Jukola, tuo suunnistajien kesän kohokohta, oli ja meni reilu viikko sitten. Kuten aina ennenkin, oli tunnelma ja tv-lähetys aivan 5/5. Sää oli ainoastaan vähän harmittava, mutta eipä tuolle mitään ikinä mahda.

Nouski oli lopputuloksissa 14., minkä pitäisi periaatteessa aiheuttaa jopa pientä innostusta, sillä olihan se seuran paras tulos 17 vuoteen. Hauska sattuma, että Nouskin ollessa vuonna 1999 12., oli Misha Mamleev silloinkin joukkueessa. Tosin hän juoksi silloin lamppu päässä kolmososuudella.

Jostain syystä joukkueessa ei kuitenkaan ollut kovin montaa tyytyväistä juoksijaa. Huippujuoksun teki ainoastaan Karppisen Aleksi, joka "loosteroi" omalla osuudellaan kärjen kiinni omat hajonnat napsien. Mulla, Eetulla, Vesalla ja Villellä tuli liikaa virheitä tai huonoja reitinvalintoja. Harmitti, että edessä olevat letkat pääsivät hieman karkuun, emmekä saaneet annettua Mishalle ja Dimalle parempia asetelmia lähteä omille osuuksilleen. No, parempi näin päin, sillä vanhan sanonnan mukaanhan "tyytyväisyys tappaa kehityksen".

Jukola2016
Pakollinen joukkuekuva.

Jukolan aloitus

Jukolassa oon aloittanut kerran, Jämsässä 2013, silloin tosin kakkosjoukkueessa. Tein siellä ykkösrastille 30sek virheen, jonka takia jäin taaempiin letkoihin. Silloin ei kunto riittänyt kelata sen paremmmin ja tulin yli 10min kärjen perässä vaihtoon, sijalla 150+. Kokemuksenahan Jukolan aloitusosuus on lähestulkoon parasta, mitä mies voi kompassi kädessä tehdä. Se jännitys ja kuumotus mikä viimeisillä minuuteilla (tai oikeastaan viimeisinä päivinä...) tulee, on aivan järkyttävä, mutta heti lähdön tapahduttua olotila rauhoittuu.

Ykköselle mennessä jäin vähän kärjestä alun pusikossa, mutta otin oman rastin hyvin. Kakkosrastille lähdin hyvin, mutta kun ylitimme pusikko-ojan, tuli porukkaa sieltä täältä ja leimasi omilla hajonnoillaan. Kävin molemmat väärät hajonnat tsekkaamassa ja menin vähän paniikkiin, enkä saanut mitään järkevää aikaiseksi. 4min pyörin siellä ja sitten
pääsin omalle hajonnalle. 4. rastille tein myös pienen koukun ja yhtäkkiä ero kärkeen olikin 6min.. Aika surkea fiilis oli, mutta samalla tuli tahto minimoida tappiot. Tiesin, että täysiä juoksemalla voisin kelata kärkeä hieman kiinni, sillä kärki ei varmasti yöllä mene niin lujaa tässä maastossa ja kelissä. Sain kavennettua eron varvaukseen mennessä 3,5min paikkeille ja se oli lähes sama vaihtoon tullessa. 335->59 oli sijoituksen muutos alun online-rastilta vaihtoleimaukseen ja Karppinen pääsi maastoon vain minuutin Kooveen ykkösjoukkueen L. Sildin perään.

Pimeä yö jatkui

Nouskin kakkososuudella Karppisen Aleksi teki Jukolan ykkösjoukkuedebyytissään huippusuorituksen ollen osuusajoissa 4. nopein. Kolmososuudella Eetu nosti Nouskin jopa toiseksi ja veti Halden SK:n Lundanesia jahtaavaa takaa-ajoletkaa. Eetu teki  kuitenkin harmittavan virheen ennen varvausta ja jäi hieman kärkiletkasta. Vesa ja Ville juoksivat perusvarmat suoritukset hieman huonoilla alun reitinvalinnoilla ja niiden toteutuksilla. Mishalla tai Dimalla ei ollut aivan paras päivä ja näin ollen Nouski tuli 14. sijalla maaliin. Ensi vuonna top10 on realistinen tavoite. Sitä ei olisikaan tapahtunut Nouskille sitten vuoden 1995.

MM-katsastukset

Viikonloppuna juostiin Ruokolahdella ja Puumalassa MM-katsastukset keskimatkan ja pitkän matkan osalta. Itselle ei noi Ruotsissa olevat MM-kisat realistiset olleet, mutta opiskelijoiden MM-kisojen maastomatkoille mahdollisuuksia oli.

Keskimatkalla kroppa ei toiminut kuumassa kelissä yhtään ja meno oli hemmetin tahmeaa ja ahdistavaa. Sija oli lopulta 45./82 ja jäin kärkeen +5:22 3min virheiden sävystämänä. Kisan jälkeen tuli kirottua valmentajallekin puhelimessa, että kroppa ei toimi, kunto on huono ja suunnistustaito on umpisurkea. Nouskista onneksi Karppinen ja Savolainen vetivät hyvät juoksut ollen sijoilla 15 ja 20!

Mutta kuten aina ennenkin, tahmean hellekisan jälkeen kropan jäähdytys alkoi toimimaan ja mies oli sunnuntain pitkällä matkalla kuin uusi. Tähtäimet kuitenkin on pitkällä matkalla, joten tämä startti oli kesän yksi pääkisoista

Kisan aikaan oli +25C lämmintä ja matkaa mäkisessä maastossa 15,1km, joten kisasta oli tulossa RAJU. Alku meni tosi hyvin ihan 70minuuttiin asti, ainoastaan reitinvalinnoilla ja muilla varmisteluilla olin jäänyt jokusen minuutin liikaa. Perhoshajontojen jälkeen tein kuitenkin lyhyillä väleillä 3,5min virhettä ja heti perään pahan reitinvalinta- ja rastinottovirheen. Eroa kärkeen olikin yhtäkkiä 10minuuttia, kun hetkeä aikaisemmin se oli 4min sen hetkisen sijoituksen ollessa 8. Kosautin vielä lopussa rastia 24 noin 4min ja lopulta ero kärkeen olikin melkein vartin.

Kroppa ei maalissa ollut edes kovin väsynyt ja kävin loppuverkkaamassakin. Hassua, että kuinka iso ero parissa päivässä voi olla fyysisellä vireellä ja vieläpä näin päin edellisen kisan jälkeen. Harmi vaan, että kovassa helteessä jalkojen sijaan pää ylikuumeni ja virhettä tuli aivan älyttömästi liikaa. Mutta hyvää luottoa tulos kuitenkin toi taas omaan tekemiseen, eikä 17. sijakaan mikään huono ollut perjantaihin verrattuna. Kisan voitti hurjassa tikissä oleva Mikko Sirén ja toiseksi tuli 10milan ja Jukolan yössäkin dominoinut Elias Kuukka.

Lauantaina matka kohti SM-pitkiä jatkuu Vierumäki Trailin 16km polkujuoksukisalla.

Keskimatkan tulokset
Pitkän matkan tulokset


Menossa mukana


Nouski

A. Lamminmäki Oy

Kaukomaalaus Oy

Ocio Oy