10Mila Falunissa

Kirjoittanut Mikko Knuuttila 17. toukokuuta 2016, klo 13.40

Nouskin suurviestimenestys oli muutaman vuoden ajan vaisumpi, kun tarpeeksi kovia miehiä ei tuntunut riittävän kaikille koville osuuksille. Silloin seurassa tehtiin linjaus, että huippusuunnistusta jatketaan täydellä panostuksella, ja Nouski lähti rakentamaan uutta runkoa nuorista juoksijoista.

Aluksi maksettiin vähän oppirahoja, mutta viime vuosina sekä henkilökohtaisissa kisoissa että viesteissä on alettu ottamaan selkeitä askelia eteenpäin. Viime vuonna 10milassa tuli vielä liikaa virheitä ja sija oli 32., mutta jo Jukolassa oltiin sijalla 19 ja SM-viestissä tuli pronssia. Tänä vuonna näytettiin, että joukkueen leveys riittää hyvin myös 10milaan ja että uusi sukupolvi pystyy ottamaan vastuuta pidemmilläkin osuuksilla. Harjoitteluasennekin on kohdillaan.

10Milan yö kärjen tuntumassa

En ollut ikinä ennen aloittanut suurviestiä, joten jännitin ihan mahdottomasti ja olin hotellihuoneessa aivan hermona ennen kisakeskukseen menemistä. Verryttely oli onneksi hyvän tuntuista ja lähtöpaikalla jo rauhoituin. Viime vuosien tapaan Nouski ei saanut taaskaan GPS:ää, joten ei tarvinnut sitäkään miettiä. Olisihan se tosin ollut hauska, että muut olisivat nähneet missä sitä tulee mentyä.

Lähtöpamauksen jälkeen hyökättiin kovalla vauhdilla Lugnetin murhamäkeä ylös ja tuntui, että hapot jylläsivät jaloissa. Olin varma, että pakko sen oli muillakin tuntua. Homman sain heti kontrolliin ja koitin pysyä aika lähellä kärkeä, mutten kuitenkaan ihan keulilla. Kaksi reitinvalintavirhettä tosin tuli, kun välttelin liikaa mäkiä. Jäin niiden takia 7,0km kohdan TV-rastille melkein 1,5minuuttia kärjestä, onneksi kuitenkin oli fyysisesti vielä tosi helppoa. Lähdin jahtaamaan, vedin omat hajonnat yksin suht. sujuvasti ja kelasin eron kiinni, sitten olinkin jo kärkiletkassa 10,4km kohdalla. Lopussa tein vielä pienen mikroreitinvalintavirheen ja jäin 20 sekuntia Haldenin joukkueista, enkä saanut ihan kelattua eroa kiinni. Lopun polkuhässäkät vedin yksin ja jäin ehkä 20 sekuntia lisää. Lopulta tulin vaihtoon 7. sijalla, 51 sekuntia kärkeä perässä. Fiilis oli tosi hyvä, vähän vain harmitti, etten saanut Eetua letkoihin.

10mila2016

Nouskin jengi. Sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa.

 

Teltalle kun pääsin ja sain kamat vaihdettua, tuli puhelimeen viesti: "Eetu on kärjessä!". Fiilis oli entistä parempi. Onhan sitä tullut haaveiltua, että jossain vaiheessa juoksisi joukkueessa, joka pystyy vetämään kärjessä Jukolan tai 10milan yössä. Eetu tuli huikeasti kolmantena vaihtoon ja päästi Villen matkaan 3. osuudelle. Ville oli toisena TV-rastilla ja kävi kuulemma kärjessäkin sen jälkeen. Ville teki harmittavan virheen lopussa, mutta päästi Aleksin kuitenkin ”Långa Nattenille” Kalevan Rastin Pajusen kanssa samaan aikaan. Pojat hyppäsivät takana tulleen Kratovin letkaan, kun taas 5 minuuttia edellä Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka teki kärkipaikalla itsestään legendaa aivan uskomattomalla juoksulla.

Långan jälkeen yökettu Taanila vetäisi olkapäävamman aiheuttamasta tauosta huolimatta osuuden 2. nopeimman ajan ja toi Nouskin neljäntenä vaihtoon! Luoman Juha ja Ylisen Juho (18-vuotias jannu, joka teki ykkösjoukkuedebyytin Nouskissa kovassa paikassa) vetivät varmat suoritukset, ja Misha Mamleev lähetettiin pidemmälle 8. osuudelle sijalla 14. 41-vuotias Nouskiin viime vuodeksi palannut Misha veti taas kerran maailmanluokan vauhtia ja nosti meidät sijalle 12, jääden vain 22 sekuntia lisää kärkeen.

A-maajoukkueeseen hiihtosuunnistuksessa täksi kaudeksi valittu Tero veti taas hyvän vedon ja nosti yhden sijan kovavauhtisella päiväosuudella. Yleensä Tero on vetänyt yöosuuksia, mutta näköjään vauhti riittää mainiosti myös päivälle! Ankkurina juossut Dima Tsvetkov viimeisteli joukkuesuorituksen nostamalla vielä yhden sijan, joten loppusijoituksemme 10 on Nouskin paras sitten vuoden 1990. Lopulta olimme myös kolmanneksi paras suomalaisseura KR:n ja Kooveen jälkeen. Ja vaikkei kymmenes sija olekaan vielä mikään torijuhlan arvoinen veto, oli se meille signaali siitä, että ollaan tehty joitain asioita oikein.

Voiton viestissä vei tiukan loppukirin myötä Södertälje-Nykvarn Orientering ennen IFK Göteborgia ja parasta suomalaista seuraa, Kalevan Rastia.

10milan tulokset

Kestävyysurheilu.fi:n juttu 10milasta

10mila2016reitti

Reitti

 

Arki jatkuu taas muutaman Trail Cupin osakilpailun ja parin suunnistuskisan myötä. SM-keskarin jälkeen onkin kiirettä Nouskin Ikaalisten Kylpylässä järkkäämän Leimausleirin kanssa. Mielenkiintoista nähdä, miten 7-henkinen Jukolajoukkue kootaan hyvin menneen 10-osuuksisen viestin jälkeen. Hyvät ykkös- ja kakkosjoukkueet joka tapauksessa saadaan kasaan.


Menossa mukana


Nouski

A. Lamminmäki Oy

Kaukomaalaus Oy

Ocio Oy